DiscoverEU #2 – Jak si naplánovat cestu? (Lowcost)

Vyhráli jste DiscoverEU pass? Gratuluji! První velký krok vstříc dobrodružství už je za vámi. Teď vás ale čeká další rozhodnutí. Jak si svou cestu naplánovat tak, abyste co nejvíce minimalizovali veškerá rizika (která i přesto pořád budou), viděli co nejvíc a cestovali co nejlevněji? (chceme přece aby cestování bylo dostupné pro každého)

Co určitě nezapomenout?

Ze svých zkušeností doporučuji se začít chystat týden nebo i dříve před začátkem cesty. Pojďme od toho nejdůležitějšího:

  1. Cestovní doklady – zkontrolujte, zda máte platnou občanku, pas (pokud plánujete mimo Schengenskou zónu), kartičku pojištěnce a ideálně i ISIC (nebo jinou studentskou kartu – slevy)
  2. Cestovní pojištění – využijte různé české srovnávače na cestovní pojištění a najděte si to nejvýhodnější (doporučuji pojistit i zavazadla)

Zkontrolujte si, že máte správně nastavený DiscoverEU pass v mobilu a můžeme začít s plánováním!

Kam pojedu, a hlavně kolik to bude stát?

V době psaní článku (červenec 2022) dostanou výherci programu DiscoverEU Interrail pass – univerzální jízdenku, díky které můžou cestovat (až na různé výjimky) po celé Evropě. To znamená, že je potřeba si ze svého hradit ubytování, jídlo, vstupy (které jsou například v Paříži občanům EU do 26 let zdarma) a rezervační poplatky (místenky) na vlak.

Takže ze všeho nejdříve si určete rozpočet. Ten poslouží jako dobrý odrazový můstek.

Musím vůbec plánovat?

Pokud máte flexibilní verzi jízdenky, tak nemusíte. Já ale tento typ spontánnosti (i když je vždy dobré si na ní udělat trochu prostoru) nemám rád ze dvou hlavních důvodů:

  1. Rychlíky a populární spoje jsou velmi často na dny i týdny dopředu vyprodané (samozřejmě záleží, jestli je sezóna nebo ne)
  2. To stejné platí i pro ubytování – určitě vždy se dá nějaké sehnat, ale ty nejlevnější budou pravděpodobně nedostupné

Pojďme plánovat!

Teď je na čase si vybrat konkrétní země a místa, tady je možností a kombinací nespočet, pro inspiraci má cesta:

Mapa mojí DiscoverEU cesty z června 2022

Další trasy můžete najít na stránkách Interrailu: https://www.interrail.eu/en/plan-your-trip/trip-ideas

Tato část si bude žádat trochu času, hledejte a zkoušejte různé vlaky, prozkoumávejte na mapách nejen mainstream místa, ale i okolní, protože ty často ukrývají tu pravou kulturu. (Pokud plánujete Amsterdam, doporučuji Haarlem)

V DiscoverEU plánovači si můžete zvolit možnost hledání spojů bez místenky, což se může velmi často vyplatit. V případě delších cest se podívejte i na noční vlaky, které jsou trochu dražší, ale když to pojmete jako ubytování a cestu zároveň, může se to vyplatit. (Doporučuji však místa na ležení, pokud se chcete aspoň trochu vyspat)

Dívejte se i na nabídky například Flixbusu nebo Regiojetu, cesty jsou často velmi levné a díky tomu si ušetříte travel day, který můžete využít na dražší a delší cesty.

Jak si zařídit ubytování

Už jste si naplánovali vlaky? Tak teď je čas na ubytování! Pro mě byl vždy problém vymyslet, jak dlouho a kde zůstanu. Rozhodnout se mi pomohlo vyhledat v Googlu něco jako „how long to stay in paris“, což mi často našlo různé plány pro 1, 3, 7 nebo více dní a díky tomu jsem se rozhodl, co chci vidět.

Teď už pojďme k ubytování

Jako lowcost a zvídaví cestovatelé určitě nechcete čtyřhvězdičkové hotely. Za mě nejlepší volba pro ubytování jsou hostely a Couchsurfing (O něm podrobněji později 🙂 ). Doporučuji stránky jako hostelworld.com a booking.com. Dejte si řazení od nejnižší ceny a dívejte se na hodnocení. Hostely velmi často poskytují i snídaně zdarma, což může ušetřit další peníze. Další tip je si najít hostel na uvedených stránkách a poté rezervovat přímo přes oficiální stránky ubytování. Ceny bývají mnohdy ještě nižší (protože hostelworld a booking si berou provize za zprostředkování).

Couchsurfing – ubytování zadarmo?

Možná jste o něm už slyšeli, možná ne. Dovolte, abych tuto aplikaci v rychlosti představil. Lidé zde poskytují místo u sebe doma zdarma, což ale neznamená, že se jen vyspíte a půjdete dál. Hostitelé od vás očekávají, že s nimi strávíte čas a že jim také něco nabídnete – od českého piva, přes vyprávění vašich příběhů až po české nadávky. Zkrátka nejde o hostel zadarmo.

Takže nejen že poznáte nové lidi, mnohdy přátelé na celý život, ale i zjistíte, jak žijí místní lidé a dostanete o kus větší nadhled, než běžný turista.

Kolik peněz si nechat na jídlo, vstupy a suvenýry?

Odpověď asi nepřekvapí: záleží na vašich destinacích a nárocích. Pokud si vystačíte s jídlem ze supermarketu a sem tam nějakou místní specialitou, vlezl jsem se v drtivé většině do 500Kč/den (V oblasti západní Evropy). Tady vám doporučím stránku cestujlevne.com, která poskytuje bližší informace o cenách snad ke každé destinaci. Pro lepší přehled je fajn si najít místní obchodní řetězec – například Lidl a podívat se na ceny v daném městě/zemi.

U vstupů sledujte ceny pro studenty, drtivá většina atrakcí tuto slevu nabízí. Taky nezapomeňte, že většina velkých atrakcí se musí dopředu rezervovat, tak abyste o ní nepřišli!

Suvenýry nekupujte na rušných místech, kde jsou zákonitě nejdražší. (Krom Benátek, kde byly různé suvenýry jen za pár €).

Bonus tip: Interrail slevy

Držitelé DiscoverEU passu mají přístup k stovkám slev, které můžete podle destinace najít zde: https://www.interrail.eu/en/interrail-passes/deals.

Chcete-li vědět více o dalších událostech a novinkách, sledujte český Eurodesk:

Web: https://www.eurodesk.cz/
IG: https://www.instagram.com/eurodesk_cz/?hl=cs
FB: https://www.facebook.com/mladezvakci

Ty nejdůležitější aplikace pro cestovatele ZDE ve třetí části seriálu

Napsat komentář