DiscoverEU #4 – Výběr batohu a co si nezapomenout sbalit na cestu?

Dalším neméně důležitým krokem přípravy je samozřejmě balení zavazadla a všech potřebných věcí. Zde platí: „Méně, je více“. Tahání těžkého batohu se za chvíli stane pěknou otravou – Vím, o čem mluvím. Není potřeba si balit zbytečně hodně oblečení, nebo drogerie. K životu potřebujeme mnohem méně, než si myslíte. Pojďme se na to podívat z druhé strany – tedy, jak by to vypadat NEMĚLO. Můj batoh měl okolo 15 kg. Říkal jsem si, že to je v pohodě, že to zvládnu. Ano… zvládl jsem, ale bylo to úplně zbytečné.

První den cesty: 6 hodin ráno. Natěšený na velkou cestu.
Na fotce ten batoh tak těžký nevypadá.

Jak velký batoh si vzít? A co kufr?

Osobně jsem nad kufrem ani nepřemýšlel, s batohem se dá mnohem jednodušeji pohybovat a všechny věci máte hned po ruce. Při výběru batohu (a to jsem si sám ověřil) platí: čím větší batoh, tím více věcí vezmete a tím těžší tím pádem bude. Já jsem si nechtěl kupovat novou krosnu, protože už jsem jednu měl, akorát větší – 75 l. Říkal jsem si: „Prostě si vezmu jen ty nejdůležitější věci“, no… a batoh byl plný.

Takhle to vypadá celkem hezky, ale když ještě přidáte navíc další oblečení – mikina, bunda, džíny a jídlo+pití, tak objem celkem naroste.

Samozřejmě záleží, kde budete spát a na jak dlouho jedete. Pokud máte v plánu jít někam pod širák, tak vám zabere hodně místa spacák a karimatka. Obecně po své zkušenosti bych nedoporučoval batoh nad 60 l. Velmi kvalitní batohy dělá česká firma Pinguin, od které mám i výše vyfocenou krosnu. Ale neuděláte chybu ani se značkami od Decathlonu. Populární jsou také batohy, které se otvírají jako kufr. Vypadalo to prakticky, ale nemám s nimi žádnou osobní zkušenost.

Co si sbalit, co určitě nezapomenout?

Celý tento seznam si můžete jednoduše zkopírovat do Notionu – v poslední době čím dál oblíbenější aplikace pro psaní poznámek. V Notionu si můžete zorganizovat celý váš život, od práce, přes koníčky až přes školu. Odkaz na šablonu k plánování DiscoverEU tripu najdete ZDE. Pojďme se na to podívat od A do Z.

  • Doklady – Občanka, kartička pojištěnce, studentský průkaz, kartička cestovního pojištění a ideálně i vytištěné rezervace vlaků – někde to můžou vyžadovat.
  • Batoh/krosna – Jak velký jsme řešili výše. Ideálně ať má obě postranní kapsy na pití a uvnitř rozdělení na dvě komory, nebo otvírání z více stran – nemusíme tak celý batoh přehrabovat, abychom se dostali k určité věci. Nezapomeňte si viditelně připevnit nějakou vizitku s údaji, kdyby se náhodou někde ztratil.
  • Menší batoh – Velký si necháme na ubytování a do malého si můžeme vzít vodu, svačinu a vyrazit do města/přírody. Stačí úplně malinký s objemem do 10 l, hlavně ať je skladný a co nejlehčí.
  • Oblečení – Tady se to dá velmi lehce přehnat, buďte co nejpraktičtější, nebalte si x triček, šatů nebo halenek. Dá se spokojit se 3 tričky, prát budete muset v každém případě. Doporučuji aspoň 2 funkční trika, dobře odvádějí pot, jsou až o polovinu lehčí než bavlněná trika a uschnou podstatně rychleji. A poté záleží, jestli jedete do krajin chladnějších nebo teplejších, možná se vám bude hodit i mikina nebo větrovka.
  • Spodní prádlo – Ani tady to nepřehánějte, doporučuji  maximálně 5 kusů spodního prádla a 5 párů ponožek – vybírejte co nejprodyšnější.
  • Lékárnička – Nikdy nevíte, kdy se může hodit. Můžete sehnat poměrně solidně vybavenou ZDE. Do ní jsem si ještě přidal pár tabletek proti horečce a bolesti a pár proti zažívacím potížím.
  • Doplňky stravy – Abychom vydrželi po celou dobu cesty zdraví a plní energie, budou se hodit nějaké doplňky stravy. Vitamín C,D,B, Omega-3, hořčík, zinek… Každý se používá pro jiný účel a je jen na vás, čemu dáte přednost.
  • Powerbanka, nabíječka – S vybitým mobilním telefonem se dnes cestuje velmi těžko. Nezapomeňte si vzít powerbanku a nabíječku s kabely. Nezapomeňte, že většina vlaků má zásuvky, proto v nich vždy nabíjejte vše, co se dá.
  • Hygiena – Kupte si co nejmenší cestovní balení šampónu a mýdla, když budete trochu šetřit, vydrží vám na celou cestu. Pak samozřejmě určitě kartáček, opět menší cestovní zubní pasta, deodorant, parfém, pleťová kosmetika… Nezapomeňte, čím míň, tím líp.
  • Maska na spaní a špunty do uší – Lifesaver. Fakt. Budete spát v různých prostředích a není nic horšího než trpět celou noc kvůli hluku nebo silného světla. Masku jsem zakoupil za pár korun opět v Decathlonu. U špuntů doporučuji vyzkoušet více druhů, ať vám jsou co nejpohodlnější a ať co nejvíce tlumí.
  • Ručník z mikrovlákna – Lehký, malý a dobře usuší. Netřeba rozebírat.
  • Blok na psaní – Když budete mít dlouhou chvíli ve vlaku, nebo si budete chtít zaznamenat svoje zážitky, není nic lepšího než deník. Můžete ale samozřejmě využít i digitální – viz. výše zmíněný Notion.
  • Opalovací krém – Opět doporučuji menší, cestovní balení.
  • Pláštěnka – Svůj úkol splní jednoduchá „sáčková“. Malá, lehká, ideální.
  • Švýcarský nůž – Nikdy nevíte, kdy se může hodit, namazat si bagetu, otevřít konzervu, nebo víno… Vyplatí se mít vždy u sebe.

Pokud jsem na něco důležitého zapomněl, dejte vědět a já seznam rád doplním. 😊

Tip: Cestovní obaly

Na obrázku výše můžete vidět tři tašky: velkou pro oblečení, menší pro spodní prádlo a druhou menší pro drogerii. Díky tomu jednoduše jen vytáhnete tašku, vezmete co potřebujete a vrátíte zpátky. Nic se vám v tom množství věcí už neztratí. Na trhu jich najdete velké množství, já si je zakoupil ZDE.

Bonus tip: Jak si sbalit triko jako správný cestovatel

Tento způsob balení triček jsem se naučil až ke konci své cesty u jednoho hostitele v Benátkách. Určitě vyzkoušejte, může se vám to hodit. Podle videa to zvládne každý.

Odkaz na video: https://youtu.be/YSVJD5-vz4k

A to je pro dnešek vše.

Pokud jste neviděli minulé články, kde jsem popsal ty nejdůležitější aplikace, nebo jak si naplánovat svou cestu, určitě si je přečtěte.

Všechny články ze série DiscoverEU najdete ZDE.

Doporučuji sledovat český Eurodesk, kde se dozvíte o různých akcích a programech, kterých se můžete zúčastnit.

Web: https://www.eurodesk.cz/
IG: https://www.instagram.com/eurodesk_cz/?hl=cs
FB: https://www.facebook.com/mladezvakci

Napsat komentář