Jak AI změní naši budoucnost: výzva pro mladou generaci

Už je tomu několik měsíců, co veřejnost spatřila první velký záblesk na poli AI – ChatGPT. Umělá inteligence, která začala bourat sociální sítě na všech frontách. Každý den se objevují příběhy, jak někomu zachránila psa, kterému nedokázal pomoci ani veterinář nebo jak se snaží vytvořit byznys ze 100 dolarů.

Možností, jak každému z nás může AI pomoci, je takřka neomezeně. Záleží jen na každém z nás, zda tyto možnosti objevíme a využijeme v náš prospěch. Troufnu si říct, že kdo tak neučiní, bude v profesním životě zaostávat za těmi, kteří AI využít dovedou.

S tím se pojí otázka:

Sebere nám umělá inteligence práci?

Moje odpověď? Ano, i ne. Pojďme se na to podívat z hlediska historie, jak to probíhalo, když se objevila nějaká nová, převratná technologie. Musím si dovolit zmínit jeden nepříjemný, možná i úsměvný fakt: Každý příchod technologie sliboval usnadnění a zefektivnění práce. Jenže zdá se, že pracujeme stále víc a víc a nějaký pomyslný utopický bod “nepráce”, je stále v nedohlednu.

Příchod technologie = propouštění zaměstnanců?

V době průmyslové revoluce, kdy vznikaly nové stroje urychlující a zkvalitňující výrobu, měli lidé strach, že přijdou o práci. Záměrně tedy tyto stroje ničili, aby si své pracovní místo zachovali. Jenže jak se říká, pokrok nezastavíš. Takže ano, příchod nové technologie nahradí určitá pracovní místa, ale co je hlavní, další, nová místa vytvoří.

Když se vrátíme k našemu příkladu, stroje nahradily dělníky na místech, které vyžadovaly rutinní úkoly a kde byl stroj rychlejší, kvalitnější a levnější. Zároveň ale vznikly nové pozice – strojové inženýrství, údržba strojů a dnes třeba programování, či nanotechnologie.

Paradoxně příchod AI ohrožuje lidi, dělající kancelářskou práci mnohem víc (dokonce i ajťáky!), než lidi pracující manuálně. ChatGPT umí velmi dobře psát e-maily, články, překládat, vysvětlovat a tak dále. Každopádně výstupy ještě stále nejsou tak kvalitní, jako když je píše člověk. Vzhledem k rychlosti vývoje na poli AI, je jen otázka měsíců, či let, než se tak stane.

Říká se, že většina z nás, co studuje, bude dělat profesi, která ještě neexistuje. Už se ale dá předpovědět, jaké profese nám příchod AI přinese. Můžou to být například tvůrci syntaktických dat, na kterých se umělá inteligence “trénuje”. Nebo rozmach poptávky, po už dnes těžko sehnatelných, datových analyticích, inženýrů strojového učení, datových inženýrů nebo AI trenérů. Vzhledem k tomu, že umělá inteligence si velmi často vymýšlí, můžou to být i různé pozice „verifikátorů“.

Nezůstat pozadu

Jak se můžeme ponaučit z minulosti, řešením nebude zapalovat cloudová centra a ničit počítače za účelem udržení pracovního místa. Naším úkolem je “držet krok”, být otevřený vůči novým možnostem a neustále hledat způsoby, jak nové technologie využít. Dovolím si půjčit obrázek od Filipa Dřímalky(https://drimalka.com/):

Myslím si, že správný “mindset” je důležitý základ. Pokud nebudeme věřit, že nám AI pomůže a nebudeme ji využívat, doplatíme na to. Je důležité si uvědomit, že umělá inteligence nahradí z větší části tu “otravnou” část práce, jako je psaní e-mailů, vyplňování dokumentů či vyhledávání různých informací. Díky tomu nám dá více prostoru na tvůrčí činnost, na tvorbu nových projektů a učení nových věcí.

Abych to shrnul do jedné věty: Jestli nám AI vezme práci záleží jen na tom, jakým způsobem (a jestli vůbec) s ní budeme pracovat.

Vzestup výkonné umělé inteligence bude buď to nejlepší, nebo to nejhorší, co kdy lidstvo potkalo. Zatím nevíme, co z toho.

Stephen Hawking

Ne(budoucnost)

Rychlý vývoj bude pokračovat i navzdory podepsanému dokumentu o “pozastavení vývoje AI” (https://www.theguardian.com/technology/2023/mar/29/elon-musk-joins-call-for-pause-in-creation-of-giant-ai-digital-minds). Je těžké předpovídat, co nás čeká dál. Je ale jasné, že pracovní kariéra mé generace bude dynamičtější, než kdy dříve – někteří říkají, že budeme mít až tři profese najednou, nebo že budeme měnit povolání každých pár let.

Výhodu budou mít ti, kteří budou neustále připraveni se učit novým věcem, budou kreativní, přizpůsobiví a budou znát základní principy ovládání AI.

Tip na závěr

Už tak je většina z nás časově naprosto vytížena, kde teda najít čas na práci s umělou inteligencí? Na sociálních sítích jsme každý den, co takhle si feed zaplnit něčím smysluplnějším, než jsou hrající si kočičky? Dvě mouchy jednou ranou! Z českých profilů to může být třeba zmíněný Filip Dřímalka nebo Petr Mára. Ze zahraničí například profesorka ze Stanfordu Fei-Fei Li nebo autor bestsellerů Bernard Marr.

Další odkazy, které se můžou hodit:

A to je vše!

Pokud jste dočetli až sem, mám z toho radost! A pokud se vám i to, co jste četli, líbilo, dejte mi vědět! Samozřejmě i pokud nelíbilo – zpětná vazba je pro mě důležitá.

Napsat komentář