Maturita – Formalita? Jak se zodpovědně a efektivně připravit

O maturitě nám vyprávěli celých 8 let, co jsem studoval na gymplu. Musíš mít všeobecné znalosti, dávat pozor, znát tuto rostlinu v biologii, tyto látky v chemii a největší nerostná náleziště v zeměpise. Už od prváku mě tento „musíš znát všechno“ přístup, otravoval. Vždy jsem se něco naučil a za týden to zapomněl, k čemu to potom je? U maturity mám stejně angličtinu nebo matematiku a další dva volené předměty, a mezi nimi určitě nebude ani jeden z předchozích jmenovaných. To jsem se teď ale nechal unést úplně něčím jiným. Nic to nemění na tom, že maturitu prostě chceme mít všichni. Někomu může dělat problém a někdo si chce přípravu zjednodušit. Dneska vám ukážu, jak jsem se na maturitu připravoval já, což by mohlo pomoci i vám, budoucím maturantům.

Jak je maturita těžká?

Tak, jak si ji těžkou uděláte. Ne, fakt. V první řadě záleží na škole, každá škola má jiné nároky, to je krutá a nespravedlivá pravda, protože v konečném důsledku všichni maturanti mají stejný papír. V druhé řadě to jsou předměty, ze kterých chcete maturovat. Jestliže jste poslední 4 roky nic nedělali v chemii nebo matematice (nebo nějakém dalším těžším předmětu), tak budete mít trochu problém to všechno dohnat (ale dá se to). Některé předměty jsou prostě jednodušší než ty ostatní a záleží jen na tom, jestli chcete dostat papír, nebo se naučit něco, co využijete v dalším studiu.

Jaké maturitní předměty si vybrat?

Odpověď asi nepřekvapí. Ideálně si vyberte ty předměty, v jejichž studování chcete pokračovat a které vás baví. Sám vím, že to je mnohdy těžké, když semináře si volíme už ve druháku. Zapřemýšlejte nad tím, jak trávíte volný čas a jestli se to náhodou netýká jednoho (ideálně aspoň dvou) předmětů, které máte ve škole. Poté bude volba mnohem snazší! Já jsem si ve třeťáku vzal seminář základů společenských věd, pak jsem ale zjistil, že skrz různé filozofie cesta nepovede. Takže nakonec jsem maturoval ze státní matematiky a školní informatiky a angličtiny.

Příprava na maturitu

Konec kecání. Chtěl jsem se podělit o své zkušenosti s přípravou na maturitu a pomoci dalším, mladším a tápajícím studentům. Pokusím se vám usnadnit přípravu a dodat motivaci k úspěšnému absolvování této zkoušky dospělosti.

1. Krok – Dělat si zápisy

V průběhu čtvrťáku se k vám dostanou seznamy maturitních otázek. Během roku je učitelé vyučují, většinou s nějakými pracovními listy, nebo i bez nich. Důležité je mít v tom od začátku pořádek, neztrácejte listy, nevynechávejte poznámky. Ušetří vám to spoustu času později, jak se začnete připravovat. Určitě totiž nechcete obepisovat spolužáky každý druhý den, jestli vám můžou poslat tohle a tamto. Vím, o čem mluvím. Nebo se zeptejte předchozích maturantů, jestli vám své materiály nedají/neprodají. Každému vyhovuje jiný styl poznámek, takže je nejlepší si udělat svoje. Pro mě teda bylo ideální mít vše v digitální podobě, za chvíli si ukážeme proč.

2. Krok – Příprava učebního plánu

Dvě slova: chytře a brzy. Myslíte si, že se musíte ponořit do knížek a dát veškerý ostatní život stranou? Tak to určitě být nemusí. Na maturitu se dá poctivě připravit, ale zároveň si i užít poslední měsíce na střední škole, které považuji za jedny z nejlepších za celých 8 let na gymplu. Slyšeli jste už o křivce zapomínání? Že 80 % naučených informací zapomeneme během 24 hodin? Pokud ne, doporučuji TOHLE video od Jakuba Poka – českého paměťového mistra, který tento úkaz jednoduše a krátce vysvětluje.

Ideálně se doporučuje naučenou látku zopakovat po 10 minutách, poté po 24 hodinách, po týdnu a po 6 měsících. Takhle vám zůstane učivo v hlavě a jen tak se nevypaří při vytažení otázky:) Z toho tedy vyplývá (a určitě jste to už slyšeli), že se musíte začít učit s dostatečným přestihem. 🙂 Nebo jak nám na školách neustále opakovali: „Učte se průběžně!“, ale nikdo nám vlastně neřekl, JAK se máme učit.

Můj učební plán na základě této křivky jsem si vytvořil v Notionu – online poznámkové aplikaci, kterou si můžete představit jako takový Excel na steroidech, možnosti využití jsou takřka neomezené.

Pro každý předmět jsem měl jednu stránku/tabulku – v mém případě pro angličtinu a český jazyk(knížky) a zvlášť jeden záznam v tabulce = 1 otázka. Díky tomu jsem měl okamžitě jasný přehled, co se mám učit, kdy jsem se učil a jak dobře tu danou otázku ovládám. Ve druhém sloupci jsem měl zaškrtnuté, jestli mám danou otázku dostatečně připravenou – obsahově a formátově.

Třetí a čtvrtý sloupec je to místo, kde se dějí všechna kouzla, kde se setkává křivka zapomínání s využitím v realitě.

Když jsem se otázku učil poprvé, vyplnil jsem třetí sloupec aktuálním datem a do sloupce „Session 1“ jsem volil jednu z možností:

  • 1 den – těžké, věděl jsem 0-30%
  • 3 dny – nic moc, 30-60%
  • 5 dní – dobrá znalost, ale pořád je co zlepšit, 60-80%
  • 7 dní – výborná znalost, 80-100%

Na základě této odpovědi se mi ve sloupci „Next Review“ aktualizovalo datum, kdy si mám danou otázku znovu zopakovat. V dalších učících „sessions“ už pouze manipulujete se sloupci „Session 1, 2, atd.“ a na základě toho se vám bude aktualizovat datum v „Next Review“.

Za učení se nepovažuje, že si otázku jen přečtete. Je důležité sám sebe zkoušet – učit se aktivně. Připravit si prostředí, jako u maturity – vylosovat otázku, zapnout stopky a simulovat potítko. Potom si to odříkat a následně se zkontrolovat, abyste dostali zpětnou vazbu a mohli posoudit, kdy budete znova opakovat, podle výše zmíněných pravidel.

Šablonu pro Notion můžete rychle a jednoduše použít pro své účely ZDE. Po otevření odkazu stačí dát vpravo nahoře „Duplicate“.

Pokud jste spíše příznivcem tužky a papíru, určitě se vám povede tento studijní plán převést i do analogové podoby.

3. Krok – Učit se!

Nepodcenit se (ale ani nepřecenit) a vydržet, potom se vám možná bude zdát maturita lehká, ale dokázali jste, že se umíte naučit větší množství učiva. Dodržujte svůj plán a uvidíte, že když máte všechno naplánované a zaznamenáváte si postup, tak budete daleko v menším stresu, než kdybyste to nedělali.

Každý vysokoškolák vám řekne, že zkoušky na konci semestru jsou jako maturita, ne-li těžší. Nejde o to umět všechno na 100 %, ale je důležité umět aspoň od každého něco. Zaměřte se na to, co vám nejde a nic vás u maturity nezaskočí. I mi maturita zpětně připadá jednoduchá a věřím, že bude i vám.

Zvyšující se hladina stresu s blížícím datem zkoušky, je zcela přirozená reakce. Nezapomeňte si dělat pravidelné přestávky. Jděte se projít, zacvičit nebo ven s kamarády. Pokud se začnete učit včas, budete se moci věnovat i jiným aktivitám, než učení. Důležitý je samozřejmě i spánek, kdy se všechny vaše naučené vědomosti ukládají do dlouhodobé paměti. I váš životní styl má vliv na učení.

A co státní část?

Didaktický test z českého jazyka, angličtiny (dalších jazyků) a matematiky určitě také není radno podceňovat. Na tohle téma by vystačil další, samostatný článek. Nejlepší způsob je si didakťáky pravidelně zkoušet, simulovat si podmínky jako u testu – stopky a klid. Poté si test zkontrolujte a zaznamenejte počet bodů, třeba právě do Notionu, až jich budete mít více, krásně uvidíte, které oblasti vám dělají problém a na čem musíte zapracovat (jestli porozumění textu nebo gramatika atd.).

To je pro dnešek vše!

Doufám, že jste si odnesli aspoň jednu věc, která vám k absolvování maturity pomůže. Pokud letos maturujete, přeji hodně štěstí!

Budu rád za zpětnou vazbu a pokud máte jakékoliv otázky, rád vám je zodpovím na sociálních sítích. 🙂

Napsat komentář